Met een worteldoek hou je onkruid op een milieuvriendelijke manier uit je tuin. Onkruid is natuurlijk erg vervelend maar met bestrijdingsmiddelen gooi je vaak de baby met het badwater weg. Je pakt er ook de planten mee die je juist wilt behouden. Daarnaast kunnen chemische bestrijdingsmiddelen ook de huid irriteren en daar zit je al helemaal niet op te wachten. Worteldoek dus. Maar wat is worteldoek eigenlijk? In dit artikel krijg je alle informatie die je nodig hebt.
Wat verstaan we onder worteldoek?
In principe is ieder doek dat je gebruikt om onkruid tegen te gaan een worteldoek. Het wordt daarom ook wel anti-onkruiddoek genoemd. Maar een goed worteldoek beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen die het nut ervan vergroten. Een worteldoek dat je koopt bij een tuincentrum of online via de webshop, is meestal gemaakt van kunststof. Polypropyleen om specifiek te zijn. Dit materiaal kan in dunne vezels gemaakt worden, waarna er een strak weefsel van gemaakt wordt. Dit, meestal zwarte doek, wordt worteldoek, anti-onkruid doek of onkruidfolie genoemd.
De belangrijkste eigenschappen van worteldoek
Worteldoek herken je vaak aan het kenmerkende, groen ruitpatroon dat erop afgedrukt staat. Dit is gedaan zodat je het eenvoudig op maat kunt snijden met een veiligheidsmes. Zo hoef je er niet allerlei andere materialen bij te halen wanneer je in de tuin aan het werken bent. Het weefsel van worteldoek is erg strak waardoor het doek enigszins stug aanvoelt. Tegelijkertijd laat dit weefsel wel water door. Dat is natuurlijk belangrijk want je wilt wel dat de grond onder het doek voldoende water krijgt. Het gaat erom dat je het onkruid tegenhoudt. Het blokkeert wel het licht waardoor ontkiemend onkruid geen kans krijgt om te groeien.
Helpt worteldoek tegen onkruid dat al in de tuin staat?
Worteldoek beschermt je tuin tegen onkruid dat in de bodem ontkiemd. Dankzij het worteldoek wordt het verstikt en kan het niet uitgroeien tot een plant. Onkruid dat al in je tuin staan kun je het beste eerst verwijderen voordat je worteldoek gaat leggen. Leg je worteldoek over bestaand onkruid dan verstik je dit wel, maar de planten gaan dan wel rotten of schimmelen, met alle gevolgen voor de planten die je juist wilt behouden.
Waarom krijg ik nog steeds onkruid terwijl er worteldoek ligt?
Dit is een veel gehoorde klacht over worteldoek. Mensen brengen met zorg een laag worteldoek aan maar een paar maanden later hebben ze toch weer last van onkruid. Hoe kan dat? Dat komt omdat sommige onkruidsoorten niet via de bodem maar via de lucht worden verspreid. Zaden die via de lucht in je tuin belanden ontkiemen boven je worteldoek en kunnen zo alsnog voor overlast zorgen. Voordeel is wel dat het onkruid niet stevig kan wortelen waardoor je het eenvoudig weg kunt halen. Worteldoek is geen wondermiddel dat je tuin volledig onkruidvrij houdt. Maar het houdt wel verschillende soorten onkruid tegen en onkruid dat via de lucht wordt aangevoerd is een stuk minder hardnekkig dan wanneer het echt voet aan de grond krijgt in je tuin.